Shopping Bag (1)
Mijn Account
Klantendienst
Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ons customer care team is telefonisch bereikbaar om al uw vragen te beantwoorden en advies te bieden.

ZoekenKlantendienstInschrijven

Drie generaties vakmanschap in Italië

Italiaanse stoffen

Gert Motmans, ontwerper van de Scapa Originals-lijn, reist naar Como in Italië en ontdekt er hoe de exclusieve stoffen voor zijn volgende collectie gemaakt worden.

Vierkante gekleurde stoffen liggen verspreid over de tafel: eenvoudige geometrische prints in pure chiffon, prachtige bloemenmotieven in glanzend fluweel en glinsterende zijde. Modeontwerper Gert Motmans laat zijn vingers door de stapels glijden, waarderend met zijn hoofd knikkend. Hij is tevreden met wat hij ziet… Dit zijn de stoffen die hij voor de Herfst-Wintercollectie 2017 heeft uitgekozen. En ook al zal de nieuwe collectie pas over een jaar in de winkels liggen, op dit ogenblik werkt hij de laatste details van zijn ontwerpen af. Zijn agenda is drukbezet, maar vandaag reserveert hij tijd om de fabriek in Italië te bezoeken.

"NET ALS BINDA HEEFT SCAPA EEN ARTISANALE BENADERING"

Jarenlange expertise
en aandacht voor details

Al sinds 1945 produceert G. Binda Company luxetextiel voor de modewereld. De derde generatie van de Binda-familie maakt exclusieve, eigentijdse stoffen voor 's werelds topcouturehuizen en kledingmerken. Ze zijn gespecialiseerd in bedrukte stoffen, gemaakt op een traditionele manier en met passie voor kwaliteit. Het is deze jarenlange expertise en de aandacht voor details die Binda’s stoffen voor Gert Motmans zo uniek maken. “Voor mij als een ontwerper is het bijzonder waardevol en ook een zeldzaamheid om met mensen samen te werken die zo’n hoog niveau aan vakmanschap, stoffen en materialen uitdragen”, zegt hij.

HECHTE SAMENWERKING EN STERKE CONNECTIE

De relatie tussen Scapa en Binda is er niet alleen één van klant en leverancier, het is een hechte samenwerking die meer dan twintig jaar terug in de tijd gaat. Elk seizoen creëert Binda exclusieve stoffen op basis van Scapa’s unieke wensen, en die worden vertaald in een reeks elegante kledingstukken met Scapa’s stijlhandtekening.

“Scapa is één van onze meest belangrijke klanten”, zegt Michele Binda, wiens grootvader het bedrijf oprichtte. Hij en zijn broer Giovanni nemen nu alle overzeese bedrijfsaspecten voor hun rekening. “Scapa heeft van ons, in elke afdeling van ons bedrijf, een zekere prioriteit gekregen, zodra wij een voorstel doen tot de levering van een afgewerkt product. En dat omdat er zo’n sterke connectie is.”

De ontwerpfase

Het samenwerkingsproces start al bij Binda’s ontwerpteam. “We laten ons inspireren door onze archieven, door de trendvoorspellingen voor dat seizoen, én ook door datgene waarvan we geloven dat het bij de consument en de markt zou kunnen aanslaan”, legt Michele uit. Binda’s uitgebreide stoffenarchief gaat terug tot in de jaren 50. En dat is ook wat het bedrijf in de stoffenindustrie zo uniek maakt. “Ofwel creëren we hier onze ontwerpen, ofwel besteden we de opdrachten uit”, zegt Michele. “Hoofdzakelijk wordt alles met de hand geschilderd of met de hand gedaan. En dat is ook het verschil met wat vandaag op de markt aan producten aanwezig is, en met wat wij voor Scapa doen. Zij willen, net zoals wij, een artisanale aanpak.”

Kijkje achter de schermen

Na het kiezen van de stoffen voor de Herfst-Wintercollectie 2017 neemt Michele Gert mee op een rondleiding doorheen de Binda-fabriek. Het is de eerste keer dat Gert hier een kijkje achter de schermen neemt en hij met zijn eigen ogen het productieproces kan volgen. Nog voor hij de fabriek binnenstapt, staat hij al versteld van de duizenden gigantische metalen kaders, netjes gestapeld op dubbele rekken buiten het gebouw. De meeste stoffen van Binda worden gedrukt via de traditionele zeefdrukmethode. Dat betekent dat elke stof een aparte zeefdruk nodig heeft, en dat voor elk kleur. De meest ingewikkelde patronen kunnen zo meer dan 10 kleuren tellen, en elke kleur wordt dan afzonderlijk gedrukt.

De traditionele zeefdrukmethode

In de fabriek toont Michele aan Gert hoe de zeefdrukmethode wordt gebruikt. Een paar bekwame vakmannen plaatsen voorzichtig een groot metalen kader boven op een meterslange stof die op een tafel uitgerold ligt. Wordt het zeefdrukkader opnieuw omhoog getild, dan zie je op de plaatsen waar er in de zeefdruk openingen waren, dat er een andere kleur aan het ontwerp werd toegevoegd. Elke zeefdruk moet met een grote precisie geplaatst worden. Zelfs wanneer het proces geautomatiseerd is, houden ervaren vakmannen de machines in de gaten en checken ze het resultaat. Er is geen ruimte voor fouten, zeker niet wanneer we het hebben over de complexe paisleys of Perzische stofmotieven. Binda is een van de weinige bedrijven die tot op vandaag deze paisleys produceren, juist omdat het zo’n tijdrovend en arbeidsintensief proces is.

"Het vertrekpunt van Binda is om iets moois te doen, niet iets goedkoops"

Niets wordt aan het toeval overgelaten

In elke hoek van de fabriek gebeurt wel wat. Stoffen worden gedrukt, gewassen en afgewerkt. Er heerst een overweldigende bedrijvigheid en het geluid is oorverdovend. Twee mannen rollen een pas gezeefdrukte zijdestof voor sjaals op een lange spoel, samen met een vel dun zijdepapier om nog vochtige inktvegen te vermijden. Wat verder wordt stof met een geometrisch design in een gigantische machine geschoven om de stof te stomen en zo de inkt te fixeren. En in de verste uithoek van de fabriek wordt inkt met de hand gemengd in een ouderwetse weegschaal. Zodra de juiste kleur bereikt is, wordt de formule in de computer opgeslagen. Elk kleurenbad wordt bovendien manueel gecheckt.

Binda is één van de weinige bedrijven die tot op vandaag stoffen drukken door het gebruik van de Corrosie-methode of Corrosione. Dat is een heel moeilijk proces omdat de echte kleur van de stoffen pas helemaal onthuld wordt eenmaal de stof, na het zeefdrukken, gestoomd is. Michele toont Gert een stuk katoen in mooi marineblauw en met een ingewikkeld paisley-patroon, gemaakt met corrosie-inkt. Er bestaat geen enkele andere manier waarmee je zo’n rijk resultaat kunt bereiken… Michele’s broer Giovanni superviseert het productieproces. Hij is voortdurend in beweging, onstuimig van de ene kant van de fabriek naar de andere lopend, en springt hier en daar in zodra er een extra paar handen nodig zijn. Hij komt naar Michele en vraagt raad over een productieprobleem dat ze die dag hebben. De broers praten in vurig Italiaans. Daarna beantwoordt Michele nog snel een telefoontje en zet de rondleiding verder.

Sneller en goedkoper

In een aparte ruimte in de fabriek staan machines die op oversized inkjetprinters lijken te zoemen, terwijl er stoffen met digitale ontwerpen uit rollen. Het is niet moeilijk om in te zien waarom digitaal drukken vandaag zo populair is. De machines nemen minder plaats in, hebben bijna geen nood aan menselijke tussenkomst en ze kunnen zowat alle kleuren tegelijkertijd drukken. En het is niet alleen sneller, het is ook goedkoper. Michele legt uit dat de meeste textielfabrieken vandaag zo’n 70% van hun productie digitaal produceren en maar 30% met de zeefdruktechniek. Bij Bina is het net andersom. Zij gaan voor 70% met de zeefdrukmethode en voor 30% digitaal. De digitale printers gebruiken ze enkel voor bepaalde soorten ontwerpen, zoals bijvoorbeeld eentje met waterverfeffect, wat niet kan met zeefdruk. “Zolang het mogelijk is om een ontwerp uit te voeren met zeefdruk, dan doen we dit met zeefdruk”, zegt Michele trots. “De kwaliteit is, naar mijn mening, nu eenmaal niet te evenaren.”

Passie en kwaliteit

Michele betreurt de daling van de standaardnormen die hij elders in de textielindustrie ziet. “Iedereen gaat voor goedkopere producten, goedkopere stoffen, goedkopere kwaliteit… en dat merk je volgens mij ook”, meent hij. “We zien het ook bij sommige merken. Ze willen alsmaar goedkoper, goedkoper, goedkoper,” vervolgt hij. “Maar op een bepaald ogenblik zeggen wij ‘sorry’. Je kan geen Ferrari hebben voor de prijs van een Fiat.” Hij lacht. “We doen onze job met volle overgave. Alle passie die we in onze stoffen willen steken, in het ontwikkelingsproces en in alles wat we doen, en dan in het bijzonder werken met mensen zoals Scapa… Dat is waarom we het doen,” zegt Michele. “Het vertrekpunt van Binda is om iets moois te doen, niet iets goedkoops. Dat maakt het grote verschil vandaag.” Gert beaamt: "Het gaat om die passie die beide partijen in de collectie steken. En ik geloof dat je dit ook kan zien in het eindresultaat."

Deel dit op

Hulp nodig?